Bir güncel hayvan yazısı daha! LEGO papağan ve baykuş figürlerinin tarihinden ve çeşitliliğinden bahsettiğimize göre, bugün sırada geri kalan kuş figürleri var. Onların yanında çerez olarak yarasalardan bahsedip, DUPLO kuşlara baktıktan sonra konuyu bitireceğiz.
Hayvan yazılarını takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, ama yeni gelenler için tekrardan söyleyeyim. Tıpkı diğer hayvan yazıları gibi, bu yazı da yeni hayvanlar çıktıkça güncellenecek. Renklerin İngilizcelerine renk paleti tablosundan ulaşabilirsiniz.
Daha önce hem papağan figürleri yazısında, hem de hayvanların genel tarihi yazısında bahsettiğim gibi, ilk LEGO kuş figürü Fabuland teması altında çıkmış. Onun resmini tekrar paylaşıp, daha yeni LEGO kuş figürlerine geçiyorum.
LEGO CMF ve diğer setlerden çıkan kuş figürleri
Papağanlar ve baykuşlar, uzun süre kuşları domine etmişler. 2010’a kadar, onlardan başka LEGO kuş figürü görmüyoruz. 2010 yılında, Pers Prensi setlerinden biriyle (7570) iki tane devekuşu geliyor. Gövdesi siyah, kafa, boyun ve bacakları açık ten rengi olan kuşların beyaz baskılı kanat uçları ve kuyrukları var. Sizi bilmem ama ben bu devekuşlarının çok başarılı olduğunu düşünüyorum.
2013, kuşlar için önemli bir yıl, çünkü CMF’lere dahil olmaya başlıyorlar. İlk kuşumuz, CMF 10 serisiyle gelen bir martı. Daha sonra 6 sette daha boy gösteriyor.
2016’da, CMF 16 serisiyle bir penguen geliyor. Aynı penguenin kırmızı gözlüsünü, 2017’de çıkan LEGO Batman Filmi setlerinden birinde (70909) bulmak mümkün. 2024’te CMF 26 Uzay serisiyle gelen bir penguen daha var. Beyaz renkli bu penguen, bakış açısına astronot kıyafeti giymiş de olabilir, robot da.
2018’de 60202 numaralı setten bir kartal figürü çıkıyor. Aynı kalıp 2021’de bir akbaba için kullanılıyor. Bu iki kuşu sadece birer sette bulmak mümkün. Bugüne kadar ne başka bir sette çıktılar, ne de başka bir kuş için kullanıldılar.
2019 yılında CMF 19 serisindeki Bahçıvan (Gardener) figürüyle birlikte bir flamingo geliyor. Bakış açısına göre bu figürü bahçe süsü olarak görmek de mümkün tabii, ama figürün kendisinde bunu belirten hiçbir şey yok. Koyu pembe bir gövdesi, siyah bir gagası ve “bacağı” var.
Aynı yıl bir de küçük kuş ekleniyor koleksiyona. Sanırım bu kuş, şimdiye kadar çıkan en küçük kuş figürlerinden. 2019’da dört farklı sette beyaz olarak çıkıyor karşımıza. 2020’de koyu gök mavisi, 2021’de kırmızı, ve 2024’te de parlak açık sarı olarak toplam 47 sette boy gösteriyor. Aynı kalıbı baskısız olarak 7 farklı sette daha bulmak mümkün, yine koyu gök mavisi, kırmızı ve beyaz renklerinde. (Açık sarı olan bazı setlerde civciv olarak kullanıldığı için ondan hem çiftlik hayvanlarında bahsettim, hem de burada.)
Dungeons & Dragons CMF serisiyle birlikte 2024’te bu küçük kuşun bir de koyu bej olanı geliyor. Hem renginden, hem de kafasının üzerindeki desenden dolayı bana serçe izlenimini verdi.
2022’de CMF 22 serisiyle birlikte bir tukan, 2023’te de CMF 24 serisiyle bir şahin geliyor. Bu kuşların ikisi de kendi özel kalıplarına sahip ve henüz başka bir sette çıkmadılar.
2023 yılında, Sonic setlerinde yeni bir kuş kalıbı çıkıyor. Toplam 8 farklı sette koyu pembe, beyaz, koyu gök mavisi ve siyah olmak üzere dört farklı renkte görüyoruz bu kuşu. Aynı kalıp, 2024’te Andrea’nın Modern Köşkü (42639) setinde bu sefer misket limonu renginde karşımıza çıkıyor. Henüz başka bir sette görmemiş olsak da, bu kalıbın yeni LEGO Friends kuş figürü olma ihtimali var.
En yeni kuşumuz ise Ağustos 2024’te Dreamzzz setleriyle gelen kuzgun. Siyah-şeffaf koyu pembe renk karışımına sahip bu kuşu, her ne kadar şu sırada baskısız olsa da, ileride karga ya da kuzgun baskısıyla göreceğimizden hiç şüphem yok. Kuzgunu şimdilik sadece 6 sette bulabiliyoruz.
LEGO Friends Kuşları
2012’de, Friends temasıyla birlikte, yeni bir kuş kalıbı çıkıyor karşımıza. Bu kalıbı, 2018’e kadar farklı renklerde, farklı setlerde görmek mümkün. Üçüncü sıradaki orta koyu gök mavisi renkli, sarı göğüslü kuş papağan baskı ve rengiyle olan tek Friends kuşu. Onu papağanlar yazısında da bulabilirsiniz.
2018’de, kalıpta küçük bir oynama yapılıyor, ve ayrık olan ayaklar birleştiriliyor. Açıkçası, ben bu oynamayı hiç fark etmemiştim. Bu yazı için araştırma yaparken gözüme çarptı, ve bu kadar zamandır dikkatimi çekmediği için de biraz bozuldum. Eh, zararın neresinden dönülse kârdır, değil mi? :)
Bu kuşlar, setlerde en son 2021 yılında görülmüş. İlkiyle arasındaki farkı aşağıda görebilirsiniz.
2014 yılında bir Friends pengueni çıkıyor. Bu pengueni üç sette bulmak mümkün. Aynı kalıp, şeffaf açık mavi- şeffaf saten açık mavi karışımı renginde 2022’de çıkan Çin Yeni Yılı setinde de görülüyor (80109).
2020 yılında, Friends setlerinde flamingolar boy göstermeye başlıyor. 2020 ve 2021 yıllarında 9 farklı renkte flamingo çıkıyor. Biri dışında hepsi, o yıllarda popüler olan Friends küplerinde bulunuyor. Bu flamingolar sarı, sarımsı yeşil, yavruağzı, lavanta çiçeği, orta koyu lavanta çiçeği, parlak açık turuncu, koyu turkuaz ve koyu pembe renklerinde. Hepsinin bacakları açık ten rengi. İki grup arasındaki tek fark gaga baskıları. Üstteki grup altın rengi baskılı, alttaki metalik pembe.
Küplerden çıkmayan flamingo ise koyu pembe gövdeli ve parlak açık turuncu ayaklı. System flamingosuna göre Friends flamingoları biraz daha küçük.
LEGO Yarasa Figürleri
Yarasalar, kendi yazılarına sahip olamayacak kadar az çeşitte. Daha doğrusu, ilk 1997’de çıkan yarasa figürü, bugün hâlâ setlerde kullanılmaya devam ediyor. O yüzden son kuş yazısında onlardan da iki satır bahsetmek istiyorum.
Dört farklı renkte yarasa var: Koyu gri, koyu mavimsi gri, bej ve siyah. İlk üç renk, tek tük birkaç sette çıkmış. Siyah yarasayı ise 112 sette bulmak mümkün.
Klasik yarasa figürünün yanı sıra, Bricklink’in hayvan olarak görmediği birkaç yarasa daha var. Friends temasının altında çıkan Elves alt temasına ait bu yarasalar, minifigür olarak geçiyor. Belli ki öykünün bir parçası olan bu figürler renk olarak küçük değişiklikler gösteriyor ve hepsinin de kendine ait bir adı var. Bu yarasaların hepsi 2018 yılından, birer ya da ikişer sette çıkmışlar.
Bricklink’te kulak ve kanat renkleri belirtilmemiş, ama üst sıradakiler sırayla şeffaf neon turuncu, şeffaf parlak yeşil, şeffaf mor ve şeffaf koyu pembe. Alt sıradaki ilk figürün gövdesi parlak açık sarı, kanatları şeffaf parlak yeşil. Diğer ikisi resimden şeffaf neon sarı gibi anlaşılıyor, ama elimde olmadıkları için emin olamıyorum.
Bir de onur konuğu olan bir yarı-yarasa figürümüz var. LEGO Filmi 2’deki Balthazar karakteri, yarasa gövdesinin üzerine minibebek kafası oturtularak yapılan bir figür. Koyu mavi bu gövde, henüz başka bir sette yer almamış olsa da vampir yarasa ordusu kurmak için ideal :) Tabii kafa olarak ya minibebek kafası kullanmanız gerek, ya da standart bebek kafası.
LEGO DUPLO Kuş Figürleri
En eski LEGO DUPLO kuş figürü bir penguen. 1995 yılında çıkıyor. 2006’da kalıp yenileniyor, göğüs tüylerinin baskısına hafif bir açık turuncu ekleniyor. Aynı kalıp 2013’te farklı bir göz ve göğüs baskısıyla tekrar beliriyor, ve şimdilik en yeni yetişkin penguen figürü bu. 2022 yılında çıkan penguen, oranlarından anlaşıldığı kadarıyla yavru bir penguen. İlk penguen 11, ikincisi 14, üçüncüsü 4, yavru penguen ise tek bir sette var.
2012 yılında bir devekuşu çıkıyor. İki sette boy gösterip kayboluyor. İkincisi 2016 çıkışlı, ve anladığım kadarıyla özel bir karakteri temsil ediyor. İki devekuşunun arasında hem renk, hem de kalıp farkı var. İlki standart devekuşu rengindeyken, ikincisi orta koyu gök mavisi kanatlı ve kuyruklu olarak yapılmış.
2017’de yeni bir kuş kalıbı çıkıyor. O yıl sarı ve parlak açık mavi olarak üretilen bu kuşun 2018’de beyazı, 2022’de ise kırmızı, parlak açık sarı ve orta koyu gök mavisi renkleri üretiliyor. Bu kuşları toplam 20 sette bulmak mümkün.
2019’da siyah ve koyu mor olarak iki tukan katılıyor LEGO kuş ailesine. Siyah olan iki, koyu mor olan üç sette bulunuyor.
DUPLO hayvan figürleri arasında yarasa henüz çıkmamış.
Karşılaştırma resimleri? Olmaz olur mu!
Başka bir yazıya kanat açarken…
Evet, LEGO kuş figürleri bu kadar. Yapıları gereği, aynı kalıbın farklı kuşları temsil etmesi çok kolay değil. Eh, yeni kalıp yapmak da çok ucuz olmasa gerek. Yine de kuşların güzel bir çeşitliliğe sahip olduğunu düşünüyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Not: Bu yazıda olmayan tavuk ve ördekleri, LEGO Çiftlik Hayvanları yazısında bulabilirsiniz.
Elimde olmayan kuşların resimleri için Brickset, Bricklink, Brickowl, Rebrickable, New Elemenatry, Jay’s Brick Blog, Heartlake Times, Hoth Bricks, Austrian Brick Fan, Atlbrick, Steinpalast, Decotoys, Baustein Jager ve eBay sayfalarına başvurdum. Yoksa nereden gelecek bu kadar resim? :)
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)