LEGO Icons Concorde (10318)

2000 yılında doğdum, bu da benim 24 yaşında olduğum anlamına geliyor. İnsanın hayatında değişmez olan çok az şey vardır, her zaman orada olduğunu bildiğiniz. Benim için, hayatımın en önemli iki değişmezi havacılık ve LEGO. Dolayısıyla, 16 yıllık bir beklemeden sonra LEGO Grubunun çocukluğumdan beri hayalini kurduğum bir seti çıkaracağını duyduğumda, ne kadar heyecanlandığımı tahmin edebilirsiniz. Gökyüzünün ikonlarından biri olan Concorde için, LEGO Icons temasından daha iyi bir tema olabilir mi?

Havacılık hayatımın değişmezi dedim ya… 2018-2021 yılları arasında havacılık mühendisliği bölümünde okudum. Concorde’u ilk gördüğümde 10 yaşındaydım, ve o zamandan beri dünyadaki 18 Concorde’un 6’sını ziyaret etme şansım oldu. Demek istediğim şu ki, uçakların kalbimde apayrı bir yeri var, özellikle de Concorde’un, o yüzden de LEGO Icons Concorde setinden beklentim çok yüksekti – ve kesinlikle hayal kırıklığına uğramadım.

10 ve 19 yaşımda, Manchester, İngiltere’deki Concorde uçağının içinde

İyi de, “Concorde” tam olarak nedir?

Pek çok insan uçaklarla ilgili fazla bilgiye sahip olmayabilir, özellikle de Concorde’la ilgili. Bu anlaşılabilir bir şey, sonuçta herşeyi bilmek mümkün değil. Concorde, 1960’larda İngilizler ve Fransızların ortak tasarladığı bir uçak. Yolcu uçaklarında çığır açmak için tasarlanmış, o kadar hızlıymış ki uçuş süreleri yarıya inmiş. Fark ettiyseniz, bugün göklerde gördüğümüz hiçbir yolcu uçağına benzemiyor. Kanatların ve burnun özel şekli, güçlü motorlarla birleşince, saatte 2179 km hıza çıkmasına izin veriyor. İlk uçuşunu 1969’da gerçekleştirmiş, 2003 yılında da emekliye ayrılmış. 1960’larda tasarlanmış olmasına rağmen, onun gibi bir yolcu uçağı henüz olmadı.

Sam, dünya yolculuğu sırasında Duxford, İngiltere’deki Concorde’u benimle ziyaret etti.

LEGO Icons Concorde İnşa Deneyimi

Bu seti inşa ederken çok keyif aldım. Toplam 21 poşet ve 547 adımdan oluşuyor. Poşet demişken, ilk kâğıt poşetim bu setten çıktı. Bu set için özel olarak üretilen uçuş kabini vizörünün olduğu pencere parçası, küçük bir kâğıt poşetin içindeydi. İnşa süreci eşsizdi; hem kanatlar, hem de uçağın gövdesi dikey olarak inşa ediliyor, turuncu destek parçalarıyla yerinde tutuluyor, iniş takımlarını yaptıktan sonra da bu destek parçaları çıkarılıyor. Uçağın içinde büyük miktarda LEGO Technic parçaları kullanılmış, bu da iniş takımlarını hareket ettirmenizi sağlıyor. Uçağın dört motoru ve ikonik Concorde burnu da unutulmamış. Tasarımcıların sivri burnu nasıl yaptıklarını çok merak ediyordum, ve bu yapım tekniği de beni hayal kırıklığına uğratmadı. Son olarak setin üzerinde durduğu standı yapıyorsunuz. Üzerinde, uçakla ilgili istatistiklerin olduğu 4×8 büyüklüğünde bir de fayans parçası var. Bu parça, modelin son basamağı – mükemmel bir son dokunuş.

Özellikler ve İşlevler

LEGO Icons Concorde seti de, tıpkı gerçeği gibi, bir sürü özellik ve işlevle dolu. Statik bir modelden çok daha fazlası; eğer isterseniz “fiyuuuv” diye uçurabilmeniz bile mümkün!

İniş takımları

İniş takımları, stand olmadan modeli ayakta tutmak için yeteri kadar güçlü. Bu beni zaten epey etkilemişti, ama Concorde’un gövdesinde kullandığım Technic parçaların sayesinde iniş takımlarını tek seferde yükseltip alçaltabildiğimi görünce daha da çok etkilendim. Bu düzeyde bir gerçekçilik, içimdeki uçak manyağını delirtmeye yetti. Bu özellik sayesinde seti baştan yapmadan Concorde’u iniş takımları açık ya da kapalı olarak sergilemek mümkün.

İniş takımları

Mikro-ölçekli iç tasarım

LEGO tasarım ekibi, uçağın orta bölümünün iç tasarımı için gerçekten ciddi kafa patlatmış. Bu mikro ölçekli bölümde 12 koltuk, iki dolap ve iki de uçak tuvaleti var. Üç tane Concorde’un içini gezmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki bu bölüm orijinaline sadık olarak tasarlanmış. Uçağın içinde çok fazla alan olmadığı için, kendinizi konserve kutusunda gibi sıkışmış hissediyorsunuz. Bu his, LEGO modelinde de gayet güzel verilmiş.

LEGO Icons Concorde 10318
Uçağın iç tasarımı

Burun

Concorde’un en iyi bilinen özelliklerinden biri “sarkık burnu”dur. Bu burun kalkarken, inerken ve havaalanında hareket ederken iner, uçuşun diğer evrelerinde kalkar. Güvenliğin kritik olduğu bu evrelerde burnun inmesi, uçuş kabinindeki pilotların görüş açısını büyük düzeyde arttırır, ve bu önemli özelliği LEGO Concorde’da görmek çok hoş.

LEGO Icons Concorde 10318
“Sarkık” burun

Boyut ve şekil

LEGO Grubunun bir Concorde seti üzerinde çalıştığı söylentilerini duyduğumda, bu kadar büyük olacağını hiç beklememiştim. Sonuçta çoğu insan – ki buna ben de dahilim – koleksiyonundaki setleri sergilemek için yeterli alana sahip değil. Neyse ki, setlerimi düzenleyip, Concorde için olabilecek en iyi yeri yaratabildim: 10226 Sopwith Camel setinin yanı. Bu, LEGO Grubunun çıkardığı son büyük uçak seti, ve 2012 yılında çıktı. Concorde setini büyük yapmaları beni çok memnun etti, sonuçta set ne kadar büyük olursa, detayları göstermek o kadar rahat oluyor. Ama bu seti almak isteyip de yeri olmayan insanları da çok iyi anlıyorum.

LEGO Icons Concorde 10318
Concorde ve Sopwith Camel

LEGO Icons Concorde Fiyatı

Büyük LEGO setlerinin en tartışılan yanı, hiç şüphesiz fiyatları. Bugünlerde çoğu LEGOsever istediği setleri almakta maddi olarak zorlanıyor. Standart satış fiyatına bir set aldığım zaman, genellikle kendime şu soruyu soruyorum “Buna değer mi?”. LEGO Concorde, sadece LEGO Store’larda bulabileceğiniz özel bir set (Editörün notu: Bizde bu biraz farklı olabilir), ve fiyatı 199.99 sterlin (6999 TL). Çocukluğumdan beri bu seti beklediğim göz önünde bulundurulursa, KESİNLİKLE buna değer. Parça başı neye denk geldiğini merak edenler için de, bu fiyat 0.081 sterlin (3.26 TL). Herşeyin sürekli fiyatının arttığı bir ekonomide, bence böyle bir set için böyle bir fiyat hiç kötü değil.

Problemler…?

Concorde hayranlarının LEGO versiyonuyla ilgili en büyük problemi, modelde kullanılan renk paletinin hiçbir ana Concorde uçağıyla bağdaşmıyor olması. 27 yıllık yolcu taşıma geçmişi sırasında hiçbir uçak bu şekilde boyanmamıştı. Buna rağmen, kullanılan canlı renkler genel Concorde renk paletlerine sadık kalmış. “Air France” ya da “British Airways” temalı bir renk paleti daha güzel olabilirdi, ama fikir hakları problemleri setin satışa sunulmasını engelleyebilirdi. Şahsen ben bu renk paletinden gayet memnunum, özellikle de renkli parçaların yapıştırma değil baskı olmasından! Evet, sette hiç yapıştırma yok! Oh be!

LEGO Icons Concorde 10318

Peki, beklediğime değdi mi?

Kesinlikle evet! 16 yıllık beklemeden sonra LEGO Grubu sonunda hayallerimden birini gerçekleştirdi ve LEGO Icons Concorde setini piyasaya sürdü. Benim gözümde bu set 2023’ün en başarılı setlerinde ilk beşe girer. Umarım gelecekte LEGO Grubu bunun gibi müthiş uçakların setlerini çıkarmaya devam eder – hatta belki bu başlı başına bir tema bile olabilir (eh, hayal kurmaktan zarar gelmez, değil mi?).

Son bir şey: Bu seti bana annem hediye etti, doğum günü-Noel hediyesi olarak. Benim için anlamını biliyordu, ve çocukluk hayalimin gerçekleşmesine yardımcı oldu. Bu yüzden ona da çok teşekkür ederim.

 

Yazıda kullanılan tüm resimler Ifolbricks‘e aittir.

Bir yanıt yazın

Back to Top