Son zamanlarda Instagram’da keyifle takip ettiğim bir kullanıcı var. Kullanıcı adı brickswhynot olan Anabelle, todayslegopart (bugünün LEGO parçası) adlı bir etiketle ona ilginç gelen, sevdiği parçalardan, kimi zaman da setlerden bahsediyor. Geçenlerde yaptığı paylaşımlardan biri LEGO yiyecek parçaları üzerineydi. Bana da ilginç geldi, konu hakkında bir yazı yazayım dedim.
Uzun bir süre set almadıktan sonra, LEGO Grubunun coşmasıyla yeni yeni tekrardan başladım. Ama öncesinde gerek minifigür, gerek hayvan, gerekse bana ilginç gelen, hoşuma giden parçaları alırdım. Bu parçaların en başında yiyecekler geliyor. Herhangi bir sahne kurup fotoğraf çekeceğimde elimin altında olsun diye yıllar içinde epey bir LEGO yiyecek parçası biriktirmişim. Bunların bazıları hakkında yazmak kolay, Bricklink’te ayrı bir kategorileri var, oradan bak yaz. Ama bazıları o kadar kolay değil, çünkü baskılı fayans parçası olarak geçiyor. Bu da ne demek? Baskılı fayans parçalarının (1782 tanecik) hepsine tek tek bakıp, aradan yiyecek baskılı olanları seçmek demek. O zaman hadi gelin, yeni çılgınlığımıza başlayalım!
Not: Üzerinde yapıştırma olan parçaları özellikle dahil etmedim.
Not 2: 1782 tane demiştim ya… onlar sadece yuvarlak parçalarmış. Normal fayansların yanında yazan 8777 rakamını görünce tek tek bakmayı gözüm yemedi. Eksik çıkarsa affola :)
LEGO Sebze ve Meyve Parçaları
Biliyorsunuz sağlıklı beslenmek önemli. Eh, aynı şey neden LEGO figürlerimiz için de geçerli olmasın ki? Doğrudan LEGO yiyecek parçası olarak geçen sağlıklı besinlerimizin arasında elma, kiraz, muz, havuç, balkabağı, mısır ve şeftali var. Bunlara ek olarak iki tane muz kabuğu (biri gülümsüyor :) ), bir de birkaç tane muzdan oluşan bir parçamız var. Bu parçaların çoğunu farklı renklerde bulmak mümkün.
Baskılı parçalarda ise şeftali ve çileğin yanında, karpuz, limon, misket limonu, portakal ve salatalık dilimleri var. Kabuklu yemiş olarak da ayçiçeği çekirdeği, meşe palamudu ve ceviz seçeneklerimiz bulunuyor.
Tabii doğrudan yiyecek olarak tasarlanmayıp yiyecek olarak kullanılabilecek parçaları unutmamak gerek. Benim ilk aklıma gelenler tatlı patates (normalde küçük kaya olarak kullanılan), kırmızı biber (diş ya da tırnak olarak kullanılan) ve üzüm (birazdan değineceğim dondurma parçası) var.
LEGO Et, Tavuk, Balık, Yumurta ve Peynir Parçaları
Balık sevenler için envai çeşit balığımız var. Görünüşleri aynı olsa da, renkleriyle bu açığı kapatıyorlar.
Tavuk kategorisine giren sadece bir hindi parçası bulabildim, tabii bir de butları. İki farklı hindi gövdesi, üç farklı hindi budu çıkmış. Gövdeler arasında çok küçük birkaç fark var. Butlar arasındaki fark ise uzunlukları. 20, 22 ve 23 mm olarak üretilmişler.
Kırmızı et parçası ise bir tane. Koyu kırmızı ve kırmızı olarak iki farklı şekilde basılmış bir pirzola parçası.
Bir de tabii en çok kullanılan parçalardan olan sosis var. Tıpkı gerçeğinde olduğu gibi, LEGO sosisi de farklı türlerde bulmak mümkün. Sosis olarak kullanılmadığı pek çok set var, ama yiyecek olarak kırmızı, koyu kırmızı, parlak açık turuncu ve karamel olanlar tercih ediliyor. Yanmış olanlar için de siyah.
Farklı renklerde, hem baskılı hem baskısız bir sürü yumurtamız var. Yiyecek olarak bana en gerçekçi beyaz ve bej olanları geldi. Bir de sahanda yumurta sevenlere yönelik baskılı parçalar var; 1×1 ve 2×2 yuvarlak fayans parçalarıyla, tavada dağılmış görünümü olan bir fayans parçası.
Her ne kadar adında peynir geçen bir parça olsa da (cheese slope-eğimli peynir), doğrudan peynir olarak üretilen bir tek parça var: Looney Tunes CMF serisindeki Speedy Gonzales ile gelen delikli peynir.

LEGO Ekmek Parçaları
LEGO bagetin en eski yiyecek parçası olduğunu biliyor muydunuz? Ben onu hep daha yenidir diye düşünüyordum, oysa 1982’den beri üretiliyormuş. Dört farklı rengi var; bej, karamel, açık turuncu-kahverengi ve açık sarı.
Sosisten yukarıda bahsettik, peki ya ekmeği? İstediğiniz kadar sosisli sandviç yapabilmeniz için çıkarılan bir ekmeğimiz var. Ağırlıklı olarak bej renginde üretilmiş, araya bir tane de karamel kaynamış. Hamburger ekmeği olarak baskısız farklı parçalar kullanmak mümkün, ama iki tane üzeri susamlı özel hamburger ekmeğimiz de var.
2018’de çıkan tombul ekmek favorilerimden. İlk Harry Potter CMF serisiyle gelen bu ekmeğin henüz eşi benzeri yok.
Bir de pretzelimiz var. 2012’den beri setlerde boy gösteren bu parçayı sadece karamel renginde bulmak mümkün.
Servise Hazır Yemekler
Eski hazır yemeklerden biri olan pizza, 1994’ten beri LEGO setlerinde boy gösteriyor. 2×2 yuvarlak fayans parçalarının üzerine basılı olarak gelen pizzaların dilimlenmiş ve dilimlenmemiş versiyonları var. Ha, eğer diyorsanız benim minifigürüm bütün pizzayı tek başına yiyemez, hiç sorun değil. İki de farklı pizza dilimi seçeneğimiz var, 1×1 çeyrek daire parçalarının üzerine basılmış.
1995’te Paradisa teması altında çıkan Dolphin Point (6414) setiyle iki tabak yemek geliyor. Biri kızarmış patates ve sosis, öteki de şnitzel gibi gözüken bir et, bezelye ve havuç.
Tako parçası daha yeni, ilk 2018 yılında çıkmış. Şimdiye kadar iki farklı renk ve üç farklı baskıyla üretilmiş, hepsi çeyrek daire üzerine basılı.
Tabakta servis edilen bir sonraki yemek 2019 yılından. Heartlake Şehri Restoranı (41379) setiyle gelen köfteli bir spagetti tabağımız var. Onu 2021’de Pigsy’nin Makarna Tankı (80026) setindeki yumurtalı ve sebzeli makarna takip ediyor.
İlk olarak 2016’da çıkan suşi, 2017 ve 2022’de farklı baskılarla yine üretilmiş. Küçük pirinç topu 2021, erişte ise 2024’ten. Hepsi 1×1 yuvarlak fayans parçası üzerine baskılı.
2019 yılında çıkan Çin Yılbaşı Yemeği (80101) setindeki ziyafet, insanın karnını acıktıracak cinsten. Hepsinin hangi yemeği temsil ettiğini bilmesem de bazıları çok lezzetli görünüyor.
Bu yıl çıkan LEGO Restoran ve Aşçılık Okulu (42655) setiyle iki tane yiyecek geliyor, hem de yepyeni kalıplarla. Biri Çin mantısı parçası, diğeri de yün yumağı olarak da kullanılan spagetti parçası.
Tatlılar
Belli ki tatlılar LEGO Grubu için hep çok önemli olmuş. Hem ilk tatlı parçasının çıkış tarihi, hem de şimdiye kadar üretilen çeşit çeşit tatlılar bunu kanıtlıyor.
LEGO Dondurma
En eski tatlılardan biri LEGO dondurma parçası. Dört topluk bir parça olarak 1995’te üretilmiş ve toplam 16 farklı rengi var. Bu renklerden 11’i hâlâ kullanılan renkler. Dondurmayı kadeh olarak kullanılan parçaya oturtabildiğiniz gibi, 2013’ten bu yana üretilen külah parçasına da oturtabiliyorsunuz. Külah parçasının da bej ve koyu turuncu olarak gerçek dondurma külahına uygun iki rengi var.
Yumuşak dondurma olarak kullanılan parçalar da var. Bunlardan biri 2013’te çıkan, kıvrıla kıvrıla gelen bir parça. Diğeri ise 2019’da Köpek Bakıcısı minifigürüyle gelen, kahverengi olduğu için kalbimizde bambaşka bir yere sahip olan kıvrımlı parça. Ama dondurma olarak güzel gözüktüğünü de kabul etmek gerek :)
Bir de çubuklu dondurmamız var. 1998’de çıkan bu parçayı da farklı renklerde, farklı tatlarda bulmak mümkün.
Yine 1998’de üretilen ama günümüze kadar gelemeyen bir dondurma parçası daha var. Külah ve dondurma bir arada olarak tasarlanan bu parça, sadece Belville ve Scala setlerinde çıkmış. Beyaz, sarı ve orta koyu turuncu renklerinde üretilmiş.
LEGO Pasta, Kurabiye, Kruvasan, Donut ve Waffle Parçaları
İlk pastalar Belville ve Scala setleriyle gelmiş, ve bana sorarsanız zamanına göre (1997-2001) gayet başarılı. Aynı kalıbı kullanan üç farklı pastamız var. 2002’de şef şapkası kullanarak yapılan bir kek çıkmış, yine sadece Belville setlerinde. Aslında güzel de olmuş ama nedense arkası gelmemiş.
2011’de pasta kalıbı minifigür ölçeğine getirilmiş. Sade kremalı olarak başlıyor bu pasta parçasının macerası değişik tatlarla devam ediyor.
2018’de CMF serisinin 10. yılını kutlarken, içinden minifigür çıkan dev bir pasta parçası geliyor. 2020’de ise pastalar ikiye bölünüyor. 2×2 ve 4×4 yuvarlak tuğla parçalarının üzerine koymak için farklı renklerde krema parçaları üretiliyor.
Bunlar kendi özel kalıbı olan pastalar. İki tane 2×2 yuvarlak fayans parçası üzerine baskılı olarak gelen pastamız var, bir de çeyrek daire parçasının üzerine basılı bir pasta dilimi. İsteyen dört tane parçayı birleştirip bütün bir pasta yapabilir!
Kurabiyeler ise genellikle 1×1 yuvarlak fayans parçalarıyla geliyor. Her damak tadına seslenecek kadar farklı çeşit üretilmiş.
İki farklı kruvasan kalıbı var. İlki 1998’de çıkmış, uçları yuvarlak. İkincisi ise 2017 çıkışlı, ve uçları daha düz geliyor. İkisinin de farklı renkleri var, ama yiyecek olarak kullanıldığında genellikle turuncu tonları tercih ediliyor. Bu yıl çıkan Restoran ve Aşçılık Okulu (42655) setinde ise kruvasanı ilk kez bej rengi görüyoruz.
Donut ve waffle parçalarını hem 1×1, hem de 2×2 yuvarlak fayans üzerine baskılı olarak bulmak mümkün.
Afiyet olsun!
Ya bişey söylücem, ben sağa sola baktıkça bu yemeklerin çeşidi artıyor. Artık bitirsek mi dersiniz? Çünkü gerçekten bunların sonu gelecek gibi gözükmüyor. Zaten yavaştan karnım da acıkmaya başladı. Bence şimdilik bu kadar diyelim.
Sizin en sevdiğiniz LEGO yiyecek parçası varmı? Ya da çıkmasını beklediğiniz? Ya da…
Tamam tamam sustum. Bir sonraki yazıda görüşürüz!

Resimlerin bir kısmı Bricklink Studio’da render edildi. Bir kısmı Brickset, Bricklink, New Elementary, Jay’s Brick Blog, Brick Banter gibi farklı sayfalardan yürütüldü. Eh, tek tük benim çektiklerim de var arada :)
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)
gülümseyen muzu super mario temasının bir setinde görmüştüm çok hoşuma gitti ama sadece küçük bir muz parçası için bir set alacak kadar çılgınlaşmadım…. tabi şimdilik 😅
Belli olmaz, belki ileride poşetli minik setlerden biriyle de gelir :)