Küçük ama keyifli bir set incelemesi var bugün menüde. 2024 Haziran LEGO setlerinden, 60424 Orman Kaşifinin ATV’li Kırmızı Panda Görevi seti, bu yaz çıkan orman setlerinin en küçük ikinci seti (diğeri poşetli 30665 Yavru Goril Karşılaşması). Geçen yıl kuzey kutbuna giden kâşif ekibini bu yıl ormanda görüyoruz. Onlara, ilk LEGO kâşiflerinden Johnny Thunder eşlik ediyor (daha detaylı bilgi için LEGO 2024 Yaz Setleri yazısına bakabilirsiniz).
LEGO keşifleri son yıllarda bir artış göstermeye başladı. Benim için bu keşif setlerinin en güzel yanı, beraberinde getirdiği yeni hayvanlar. Mamutlar, filler, aslanlar, maymunlar derken şimdi de kırmızı panda ve goriller var karşımızda. Bunların yanında eski hayvanları yeni renkleriyle de görüyoruz tabii. Ama konumuz şimdilik bu değil, o yüzden biz en iyisi set incelemesine geçelim.
LEGO 60424 Seti
Dediğim gibi, set küçük bir set. 88 parça ve bir minifigürden oluşuyor. En can alıcı yanı da yeni kırmızı panda hayvancığı. Özellikle geçen yıl çıkan iki seti hatırlatıyor bana; 60394 ATV ve Su Samuru Yaşam Alanı ve 60376 Kutup Kâşifi Motorlu Kızağı. Bir ara Friends temasının hayvan serisi vardı, yine böyle küçük bir setten bir hayvan ve bir yaşam alanı çıkardı. Onları çok severdim, çünkü hayvanlara erişimi kolaylaştırırlardı. Bu setleri de o seriye benzetiyorum. Evet, belki tüm hayvanlar yok, ama yeni bir hayvan edinmek için idealler.
Bir kitapçık ve iki poşetle başlıyoruz. Belli ki kâğıt poşet uygulamasına henüz %100 geçilmemiş.
Talimatlar bize ilk önce kırmızı pandanın “tüneğini” yaptırıyor. Doğa, ormanda daha önceden yaşayan bir uygarlığa ait yapının kalıntılarını sarmaya başlamış, bu kırmızı pandacık da orada dolaşıyor.
Sonra da kâşifimizin aracını yapıyoruz. Kalın lastikleriyle arazide gitmeye uygun, ama gerektiğinde kendini gösterecek kadar canlı renklere sahip bir ATV.
Veee bu kadar :) Eh, 88 parçadan da sayfa sayfa yazı beklememek gerek, değil mi?
Johnny Thunder
Set bu kadar ama, beraberinde getirdikleri bu kadar değil. Bir kere, içinden çıkan minifigür taaaa 1998 yılında çıkmış Adventurers temasındaki Johnny Thunder’ın yenilenmiş hali. Üstelik bu onun ilk yenilenişi de değil. 2019 yılında çıkan CMF 19 serisinde de bir Orman Kâşifimiz vardı. Aşağıda, orijinal Johnny Thunder, CMF 19 serisindeki hali ve bu yıl çıkan halini aksesuarlarıyla görebilirsiniz.
Her ne kadar CMF serisinde çıkan minifigür çok daha detaylı olsa da, bu yıl çıkan Johnny Thunder orijinaline daha sadık bir şekilde yenilenmiş. Gömleğinin rengi, fularını bağlayışı, ve gövdesine sardığı ip, 1998’de çıkana daha çok benziyor. Bu figürü ilk gördüğümde, ormanda vakit geçirmekten gömleğinin rengi solmuş, şapkası sürekli yağmur yemekten kararmış, ve traş olmaya bile vakit bulamamış diye düşünmüştüm :) Yeni figürlerin ikisinde de, orijinalde olan tabanca detayı yok. CMF’de çıkan sırt çantası ve büyüteçle geliyordu, bunda ise pusula ve kırmızı pandanın yerini gösteren bir harita var.
Seti almadan önce, minifigüre yapılan değişikliğin sadece vücut parçalarında olduğunu zannetmiştim. Yakından bakınca gördüm ki, şapkası da değişmiş. Çıkan üç Johnny Thunder figürünün üçü de farklı şapkalar takıyor. İlkini görmek daha kolay, ama ikinci ve üçüncü figürlerin de şapkaları arasındaki fark olduğu yakından bakılınca anlaşılıyor.
CMF serisindeki figür, blogun da maskotu olan bukalemunu getirmişti beraberinde. Bu yıl da kırmızı pandayla geliyor. Dürüst olmam gerekirse, bu kadar küçük olacağını beklemiyordum. Buna rağmen gene de bir kırmızı pandada olabilecek her özelliğe sahip, ve hayvanları da şehirlerine ya da koleksiyonlarına dahil edenler için güzel bir parça.
LEGO 60424 Setindeki Detaylar ve Bağlantılar
Poşetli olan yavru goril setini saymazsak, serideki dört set de birbiriyle bağlantılı, tıpkı geçen yıl çıkan keşif setleri gibi. Hepsinden yeni (ya da yeni renkte) en az bir hayvan çıkıyor, ve hepsinde de bu hayvanların nerede olduğunu gösteren haritalar var. Bunları yan yana koyduğunuzda, kâşiflerimizin izlediği yolu görüyorsunuz. Bu yol aynı zamanda küçükten büyüğe setlerin sıralamasını da gösteriyor. Her ne kadar bu hayvanların hepsini aynı kıtada bulmak gerçek hayatta çok olası olmasa da, yine de güzel bir detay olmuş bence.
Bağlantılar bununla kalmıyor. Her sette, hayvanların yaşadığı küçük yaşam alanları var. Bunları isterseniz benim gibi yıkıntıların üzerini kaplamış yeşil alan olarak düşünebilirsiniz, isterseniz kaya parçaları olarak düşünebilirsiniz. Elimde diğer setler yok, ama hepsini bir arada inceleyen bir yazıda bu yaşam alanlarının birleşince nasıl durduğuna dair bir fotoğraf buldum. Buyrun, o da aşağıda.
Hem LEGO 60424 setinden çıkan kırmızı panda, hem de LEGO 60426 setinden çıkan yeni kaplan figürü, bu yılın yeni rengi olan kırmızımsı turuncu renginde. Bu renkte olan parçaların sayısı henüz çok fazla olmasa da, bu ikisine bir de LEGO 42624 setiyle gelen tilki eşlik ediyor.
İşte bu kadar!
80 ve 90’ların çocukları için, setini nostaljik bir yanı var. Ne de olsa çocukluğumuzdaki bir temanın minifigürüyle geliyor. Hobiye yeni başlayanlar için de hem eskiye dönük bir gönderme, hem yeniden canlanan bir keşif temasının devamı niteliğinde. Kırmızı panda da, yeni kalıbı ve rengiyle, kesinlikle setin yıldızı.
Evet, bugünlük bu kadar. Kısa yazı okumayı özlemişsinizdir diye bu sefer fazla uzatmadım :) Bu setle ve serinin diğer setleriyle ilgili düşüncelerinizi yorumlara bekliyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Haritaları bir arada gösteren resim Brick Architect sayfasından, yaşam alanlarını bir arada gösteren resim The Rambling Brick’ten, yeni kaplan figürü Brickset’ten yürütülmüştür. Geri kalan tüm resimler bana aittir.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)