Bugün yine bir set incelemesiyle karşınızdayız. Konuğumuz, LEGO 60407 Kırmızı İki Katlı Gezi Otobüsü. Şehrim olmamasına rağmen, otobüsün tasarımı çok hoşuma gittiği için aldım (bir yandan da ileride şehir kurarsam düşüncesi yok değil tabii :) ).
LEGO setleriyle gelen bir sürü otobüs var. Genellikle minifigür ölçeğinde oluyorlar, özellikle de şehir setlerinden çıkanlar. Yazı için araştırma yaparken, daha önce çıkan iki tane iki katlı otobüs olduğunu öğrendim. Biri, Creator Expert temasıyla gelen Londra Otobüsü (10258). Her ne kadar ölçeği minifigürlere uygun olsa da, kendisi epey büyük. Şehir setleriyle gelen otobüsler genelde 6 çıkıntı genişliğinde olurken, bu 12 çıkıntı genişliğinde. İkincisi ise Başkent (Capital City, 60200) setindeki gezi otobüsü. İki gezi otobüsünü yan yana koyduğumuz zaman, yeni otobüsün ilkine göre çok daha gelişmiş olduğunu görebiliyoruz, hem dış hem de iç tasarım olarak.
LEGO 60407 Kırmızı İki Katlı Gezi Otobüsü Set Yapımı
384 parçalık bir set. Kutudan üç poşet, bir yapım talimatı kitapçığı, bir de sette kullanılacak yapıştırmalar çıkıyor. Önce otobüsün altını yapıyorsunuz. Birinci poşet bittiğinde elinizde şöyle bir model oluyor.
İkinci poşetle birlikte alt katı bitiriyorsunuz.
Ve son olarak üst katı yaparak otobüsü tamamlıyorsunuz.
Minifigürler
LEGO 60407 Kırmızı İki Katlı Gezi Otobüsü setinden dört minifigür, bir de bebek çıkıyor. Minifigürlerden biri otobüsün sürücüsü ve aynı zamanda tur rehberi. Diğer üç minifigür ise turist izlenimini veriyor. Sürücüyle iki turistin gövde parçaları yeni. Kıvırcık saçlı turistin bacakları da öyle, ve saç parçası da ilk kez koyu kahverengi renginde üretiliyor.
Bebeğin bir yeniliği olmasa da, arabası yeni. Kaykayda kullanılan tekerlekler ve motosikletlerde kullanılan gidon parçasıyla birleşiyor. Ben bu yeni bebek arabasının tasarımını başarılı buldum. Bundan önceki bebek arabaları, klasik uzay temasındaki araçlarda bulunan bir parçayı kullanıyordu. Bebek arabasına alternatif olarak, bebeklerini kucağında taşıyan minifigürler de vardı. Ama bebek arabasının kendine özel kalıbı ilk kez çıkıyor.
Bu arada bebeklerle ilgili küçük bir şey keşfettim, daha önce gözüme çarpmamış. Belki siz de atlamışsınızdır diye paylaşmak istedim. İlk bebek figürleri 2016 yılında çıkmıştı. Hem o yıl, hem de 2017’de çıkan bebek figürlerinin kafası, son yıllarda çıkanlardan farklı. Boy olarak biraz daha büyük ve boyun çıkıntısı yok. 2017’den sonra çıkanlar ise tıpkı minifigürlerin kafası gibi boyunlu.
Otobüs
Otobüs 8 minifigürün oturabilmesi için düşünülmüş. Üç koltuk aşağıda, beş koltuk da yukarıda var. Oturanların yanında ayakta da 4-5 minifigür durabiliyor. Ama hem aşağıdaki, hem de yukarıdaki koltuklara oturmak için minifigürlerin kolunu kaldırmak gerek, sanki kollarını camın çerçevesine ya da korkuluğa yaslıyorlarmış gibi.
Sette ölçeğe uymayan tek şey merdivenler. Bir basamak minifigürün neredeyse beline geliyor. Öte yandan eğer bunlar minifigür ölçeğinde olsaydı, biraz fazla yer kaplarlardı. En azından üst kata çıkıldığını belirtmek açısından birkaç basamak koyulması iyi olmuş.
Elektrikli olan otobüsün ne kadar şarjı kaldığını görmek için arka tarafı kaldırmak yetiyor.
Otobüsün üst katını kolay bir şekilde çıkarıp, alt kata minifigür yerleştirebiliyorsunuz. Bu, modüler setlerdeki binaların katları arasında olan, az çıkıntılı bağlantılar sayesinde oluyor.
Otobüsün önünde dönen bir tabela var. Bu tabela, durakları gösteriyor: Park, liman, müze ve şehir merkezi. Bu duraklar, aynı zamanda daha önce çıkan şehir setlerine gönderme yapıyor. Şehir Merkezi (60380) ve Yük Gemili Liman (60422) setlerinin yanında, müze 2023 sonunda çıkan Doğa Tarihi Müzesi (10326) olabilir. Park olarak diğerlerine yakın büyüklükte çok fazla set yok, ama Friends teması altında çıkmış su parkları var, belki de duraklardan biri odur. Ya da arka taraftaki “Visit today” afişinin reklamını yaptığı Robot Dünyası Hız Treni Parkı (60421) seti olabilir. Belki de henüz duyurulmamış bir park seti çıkacaktır. Bekleyip göreceğiz :)
Detaylar
Bazı küçük detayların düşünülmesi güzel olmuş. Örneğin bebek arabasıyla binen bir kişinin, arabayı tutturabilmesi için bir klips olması gibi. Aynı klips, tekerlekli sandalye için de kullanılabiliyor. Tek kötü yanı, otobüs onu düşünerek yapılmadığı için, kapılar kapandığında tekerlekli sandalyenin eğri bir şekilde durması.
Bu tür araçlar için hem özel bir yer olması, hem de yolculuk yaparken rahat olmalarını sağlama düşüncesi bence çok güzel. Gerçek bebek arabalarında ve tekerlekli sandalyelerde fren sistemi olsa da, LEGO versiyonlarında bu yok. O yüzden de otobüs hareket ettiğinde onların sağa sola gitmemesini sağlamak için bir sistem gerekli.
Benzer bir sistemi ilk Heartlake Şehir Otobüsü (41759) setinde görmüştüm. Dört tekerlekli küçük bir araçla seyahat eden yaşlı bir adam, ve onun rahatça otobüse binebilmesi için yapılmış bir rampa. Babam gelmişti aklıma, ve dışarıda tekerlekli sandalyeyle yürürken ne kadar zorluk çektiğimiz. O yüzden de setlerde bu tür detayları görmek hoşuma gidiyor.
LEGO 60407 Kırmızı İki Katlı Gezi Otobüsü seti, şehir kuranlar için hoş bir ek olacağı gibi, şehri olmayanlar için de tek başına sergilemeye değecek bir set. Benim en sevdiğim yanlarından biri, bol minifigürlü fotoğraflar için ideal olması. Otobüse binenler, inenler, uyuklayanlar, fotoğraf çekenler, sağa sola bakanlar… Şimdiden kafamda bir sürü fikir oluştu bile! Çok büyük olmadığı için, bir çantaya koyup dışarı çıkarmak da zor değil. Yaz sıcağında Antalya gezisi mi, neden olmasın?
Siz bu set hakkında ne düşünüyorsunuz? Şehrinize ya da koleksiyonunuza eklemeye değer mi? Cevabınızı yorumlara bekliyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Daha önce çıkan otobüsler Brickset’ten, eski bebek arabaları Bricksfanz ve Rebrickable sayfalarından alınma. Geri kalan tüm resimler bana ait.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)